Blog Archive

Monday 21 March 2016

Sambal Daun Pudina

Ini bukanlah Sambal Belacan, ataupun Sambal Nasi Lemak Ikan Bilis.. Nie lah sos pudina Tandoori yang kita biasa makan..lahh masih tak da gambaran lagi?? Tuuu yang sos hijau tu.. Biasa lah kat gerai mamak/ gerai Aane memang ler cair semacam.. Save cost lah katanya. Dgn tambah cukai GST,memang lagik cair.... Dah mcm jus limau air lebih dgn sleeping daun pudina lah nampak nyer. Tapi tak pe.
Kali ini kita akan tunjukkan resepi ini. OK let's go!!
Bahan- bahan:-
1    cawan daun pudina segar
1    cawan daun ketumbar Segar
1/4 inci  halia
2    ulas bawang putih
1    ulas bawang merah
1    sudu teh serbuk jintan putih
1    biji jus lemon
1/4 sudu teh gula
1    sudu teh garam
3    sudu makan yogurt asli
Lada hitam secukup rasa.
Cara penyediaan:-
Kisar daun pudina, daun ketumbar, halia, bawang putih & merah, halia, serbuk jintan dan juga jus lemon kedalam mesin pengisar.
Setelah bahan- bahan tadi, sudah menjadi pes.
Masukkan pes itu kedalam mangkuk.
Masukkan yogurt, garam dan juga serbuk lada.
Gaul sehingga sebati.
Simpan didalam peti sejuk selama setenggah jam/ semasa sambal ingin dihidang.
Selamat Mencuba.


No comments:

Post a Comment